tirsdag 28. mai 2013

Ørnens Flukt: Taktisk tap på Holmlia

7-erlaget med taktisk 2:1-tap på Holmlia.

"Vi turte ikke spille bedre, da hadde det blitt bråk", sier en rystet Formann Lie tilbake fra karantene.
Torshovs stolthet er ikke bare et fotballag, det er også en viktig humanitær organisasjon med stort nedslagsfelt og mange aktive bidragsytere. De sier at av alle uviktige ting i verden er fotball det viktigste.
"People, don't you understand /The child needs a helping hand /Or he'll grow to be an angry young man some day"(E.Presley)
Denne utgaven av Ørnens Flukt handler om noe mye viktigere: nestekjærlighet, solidaritet og omsorg. Vi kom til denne verden nakne og like verdifulle. Det er allikevel slik at noen har vesentlig bedre vilkår for å lykkes enn andre. Er du vokst opp i grønt og svart har du sannsynligvis høy kulturell kapital. Du lever i snitt 23 år lengre enn folk fra den sosiogeografiske sumpmyra Holmlia. Dette endres ikke over natta men vi kunne ihvertfall ikke stå å se på urettferdighetene.

Vi måtte handle. Hva føltes vel mer riktig enn å reise ut i den grisgrendte slumbygda og forære de slitne, småkriminelle barnearbeiderne med noe vi i Ørna har i overflod; poeng. Tre usle poeng er som en uglebæsj i havet for seiersvante krigere fra Oslos mer intellektuelt bemidlede kretser. Det danses imidlertid fremdeles iherdig og eksotisk i Oslos røykebøtte etter deres første (og mest sannsynlig eneste) seier i år.
"Å få muligheten til å bidra til at andre skal få et bedre liv føles så godt. "Å gi dommere uten rettferdighetssans muligheten til å dømme, og spillere med mer hår enn hjerne muligheter til å føle mestring, er viktigere enn alt" uttaler forsvarsbauta Sjøgren, tydelig rørt over Ørns humanitære arbeid.

Konflikten fortsetter

Dr. Andresen erklærte akutt fotsopp kun få minutter etter at Aaberge meldte seg klar for sesongdebut. Kanskje har de interne stridighetene rundt kapteinsrollen i Oslo Ørn vokst seg ut av alle proporsjoner. Doktoren uttaler i en kort kommentar, "Når du har 110 Ørnkamper og med den rutinen jeg har, burde det nesten vært automatisk at jeg fikk det (kapteinsbindet). Jeg føler at min historie og noen medieting for en del år tilbake, preger for mange av avgjørelsene som blir gjort". Ørnens Flukt har ikke klart å avdekke verken rødt hår, fregner eller pinlige SMS-flauser hos Andresen men mye tyder på at han lider av det sjeldne "John-Arne-syndromet". Mer om dette i neste utgave.

Med Torshovs svar på Tom Cruise tilbake i startsjueren var det endelig slutt på unødvendig bytting. Aaberge bytter kun ut frivillig ved to anledninger: Åpent brudd og død. Like greit når sidelinja høres ut som vararepresentanter til Astma- og Allergiforbundets landsmøte.

Lies disipler

Ingen hadde forhåpninger til at unge, lovende Lie skulle imponere nevneverdig i sin sesongdebut og det skulle vise seg at det ikke var noen grunn til det heller. Lat og feilvendt er de to ordene som oppsummerer hans innsats aller best og det hersker liten tvil i redaksjonen om at Olavesen går inn i startsjueren også neste kamp.

Det klareste tegnet på Lies nye keeperfilosofi kom allerede ved offentliggjøringen av startoppstillingen. Ørns forsvarsbauta (bevegelighet, ikke duellstyrke) Valum var plassert enda lenger bakover på banen og fratatt alt ansvar for ballspill, og akslet Ørns gule #1. Keeperbyttet ble imidlertid omtalt som en taktisk genistrek i Søndre Nordstrand Budstikke: "Mannen er jo Roman Weidenfeller opp av dage" uttaler en energisk tilskuer, "bare så synd det er sveisen og ikke keeperspillet som er prikk likt".

At stoppermakker Sjøgren fikk total tillit som eneforsvarer med to aggressive backer og to vinger viste at det var duket for en offensiv affære. Joakim Ulvang imponerte i sin nye høyre backrolle. Det sies at talentspeidere fra storklubber som Crewe Alexandra og Dynamo Dresden skrøt uhemmet av hans sidelengstaklinger og hvasse fremspill.

Ørnen flyt høyt, men lander brått

Holmlia klarte veldig tidlig å utnytte Ørns uvante posisjon med et utradisjonelt forsvar bestående av to omskolerte vinger på backposisjon (Skjeset, Ulvang) og totale fravær av midtbaneanker - Ørns stolteste varemerke de siste fem år - og rushet flere ganger i angrep midt imot mål. Det var på et slikt angrep av Sjøgrens stoiske ro ble Ørns bane, der en slapt avlevert skudd i retning Valums ventende åpne armer rikosjerte via Sjøgrens stramme hekk. En måpende Valum ble stående vantro og se på at en enkel rutineredning forsvant via venstre stolpe og i mål. Holmlia jublet som om det var overtidsscoring i nedrykkskampen, og Ørna måtte riste av seg skuffelsen.

Kampbildet utviklet seg deretter som forventet, med et offensivt Ørn-lag som presset hjemmelaget på alle fronter. Det var tydelig av den nye kjernefilosofien "Fotballblitzkrieg" som ble lansert av Ørns åndelige leder Josef Stensrud i manifestet "Veien er målet - og veien mot målet - og målet som scores - er målet i seg selv". Flere vakre trekanter og overlappinger på kantene i regi av Hagen, Svensen, Aaberge og Weie spilte Lie og Olavesen gjennom mot keeper, uten at disse klarte å omsette dette i målsjanser. Sjøgren leverte også gode løp fra sweeper-posisjon, noe som flere ganger overrasket Holmlia. Likevel gikk lagene til pause uten nevneverdige sjanser fra noen lag.

Høyt press og store rom

Andre omgang fortsatte der første sluttet, med gode løp og tendenser på vingene. Så kom endelig forløsningen Torshov hadde ventet på. Ved en av mange Ørn-cornere ble formasjonen "Ø-45-9-S" ropt fra Lie på sidelinjen, mens han veivet med et whiteboard med noen streker og prikker på. Ingen på banen så ut til å ha den ringenste anelse av hva treneren mente, men så feil kan man ta. Sjøgren slo en perfekt kortcorner-variant 45 grader bakover til en ventende Skjeset på kryssløp opp fra motsatt backposisjon, som klemte til på hel volley fra 15 m og lagde et nytt hull i målnettet bak en uforvarende keeper. Taktfaste "For et mål! For en taktikk! For en trener!" ble sunget langs sidenlinjen, der trener Lie ble kastet opp i været av innbytterne og et par nyrekrutterte Ørn-fans fra lokalmiljøet.

Ørna øynet håpet om å hente inn seieren etter utligningen, og la enda mer press på hjemmelaget. Dette ga mer rom for Holmlia til å fosse frem gjennom midten, men innsatsen fra de nyskolerte backene holdt spenningen oppe i kampen. Det var derimot en overivrig Ulvang i et gjenvinningsforsøk som slo siste spiker i Ørn-kista for dagen. Liggende horisontalt med begge knotter i knehøyde klipte han ned Holmlias stjernespiss, "Stutt-tjukk-Robben" innenfor den nyoppmålte banens overdimensjonerte 16-meter, og etter et par nervøse blikk mot bortesupporternes tribune som ble møtt med et subtilt nikk fra den fremmøtte Holmlia-patriarken Erst August von Hacksenschwelben Don Diego de la Hansen, pekte dommeren "resolutt" på straffemerket.

Valum gjorde seg stor og forberedte seg til å gjenta bragden fra skolemesterskapet på Sandnessund barneskole i 1992, der han mirakuløst reddet en straffe fra Jim-Ronny "Slegga" Johansen fra 6-B, bare ved å stå i ro og møte skuddet med ansiktet. Denne gangen leste Valum straffeskyterens internsjoner til prikke og kastet seg så til riktig side, men dessverre for Ørna gjorde han dette et par sekunder for tidlig. Holmlias straffeskytter kunne dermed vente til Valum landet i fullt utstrekk før han trillet ballen med bredsida i motsatt hjørne av målet. Ydmykelsen ble komplett av at hele Holmlias yngres avdeling sto bak målet resten av kampen og hånet flausen.

Kampen ebbet etterhvert avgårde uten store hendelser, og når fløyta gikk var det det et takknemlig lokalsamfunn som hadde fått æren av å spille mot Torshovs stolthet. Ørn-spillerne ble eksortert direkte til en ventende buss. "Dette folkeslaget har en underlig måte å vise glede på" var Aberges siste kommentar på vei inn i bussen mens molotov-coctails og brostein haglet mellom buskene.

FAKTA:

Holmlia - Oslo-Ørn 2-1 (1-0)
Holmlia kunstgress
Tilskuere: 278 (fordelt på 7 familier)
Mål Oslo-Ørn: Hagen

Oslo-Ørn: 

Valum 

Sjøgren 

Skjeseth - Ulvang 

Aaberge - Svensen - Hagen - Weie 

Lie - Olavesen 

NOTISER:


  • Neste kamp blir sesongens første hjemmekamp på Fort Ekeberg 16
  • Kamptid er mandag 3. juni kl. 2015 mot våre sørlandsvenner Palmekysten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar